Saturday, July 30, 2011

Salam Ramadhan 2011 M; 1432 H

Bulan puasa @ Ramadhan datang lagi. Kali neh 1 Ramadhan jatuh pada 1 Ogos. Satu tarikh yang cantik. Kecantikan tarikh tuh pulak ditambah dengan kedudukannya yang jatuh pada hari Isnin. Maknanya cuti hujung minggu akan menjadi 3 hari (bergantung kepada negeri juga). Bagi tempat kerja penulis, cuti ditambah sehari lagi pada 02 Ogos kerana cuti khas 1M 1S 1Malaysia. Maka cuti menjadi 4 hari.

Kebiasaan bagi sekolah dua sesi, sesi petang akan disingkatkan waktu pnp. Maka semua akan pulang awal. Selain itu, aktiviti lasak dan berbentuk fizikal seperti kokurikulum akan ditangguhkan. Pelbagai ragam boleh kita lihat semasa bulan puasa neh. Biasanya kalau murid tahun 1 tuh ramai juga yang tak puasa. Siap makan dengan selambanya di kantin. Tak kisah lah sebab belum kewajipan untuk mereka. Kemeriahan berpuasa ditambah dengan kehadiran bazar ramadhan @ Param yang sudah semestinya menjadi lubuk untuk pelbagai juadah berbuka dan juga bersahur.

Untuk menyambut Ramadhan kali neh disertakan beberapa panduan untuk adik-adik kecik kita...

1. Niat puasa..2. Doa berbuka puasa..
Musim puasa neh ada satu lagu yang paling diingati. Lagu si Rafique. Neh drama kat tv masa zaman dulu.. teringat sampai sekarang.. rasa Rafique dah besar sekarang...dan untuk klip video terbaik yang aku dapat untuk puasa tahun neh ialah movie dari IniAnwarHadi...
No comments:

Post a Comment