Wednesday, December 21, 2011

Denominasi Baru Wang Kertas Malaysia

Pada hari ini, 21 Disember 2011, duit kertas RM20 dilancarkan. Duit kertas baru yang lain adalah RM1, RM5, RM10, RM50 dan RM100.

Menurut sumber, pengenalan semula wang kertas RM20 dalam siri matawang baru ini penting kerana ia berfungsi sebagai perantara yang menghubungkan jurang nilai antara RM10 dan RM50. Ini akan memudahkan pengguna membuat bayaran.

Untuk makluman semua, wang kertas RM20 telah lama diperkenalkan sejak siri kedua pada tahun 1982 dan telah dihentikan pengeluarannya pada 1995.

Reka bentuk wang kertas dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia sejajar dengan langkah yang dilakukan secara berkala dalam tempoh setiap 12 tahun.

Photobucket

Photobucket

Photobucket~ KENYATAAN DARI BANK NEGARA MALAYSIA ~

Embargo: Tidak boleh disiarkan atau dicetak sebelum jam 2011-12-21 18:00:00 pada hari , 2011-12-21 18:00:00 2011-12-21 18:00:00

Pelancaran Mata Wang Siri Baharu Malaysia

Bank Negara Malaysia ingin mengumumkan pelancaran mata wang siri baharu Malaysia. Mata wang siri baharu ini dilancarkan hari ini oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak. Mata wang siri baharu ini terdiri daripada wang kertas dan duit syiling baharu dengan reka bentuk yang baharu. Wang kertas yang dikeluarkan adalah dalam denominasi RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100 dan akan berada dalam edaran pada separuh kedua 2012. Wang kertas denominasi RM50 dalam siri baharu ini telah pun berada dalam edaran. Bagi siri baharu ini, substrat polimer digunakan untuk wang kertas RM1 dan RM5.

Duit syiling siri baharu adalah dalam denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen dan telah pun dilancarkan pada 25 Julai 2011. Duit syiling siri baharu ini akan berada dalam edaran pada bulan Januari 2012.

Wang kertas siri baharu Malaysia ini mendapat inspirasi daripada ciri-ciri unik negara dan memasukkan elemen kekayaan alam semula jadi, budaya dan khazanah negara. Dengan tema 'Keunikan Malaysia', siri wang kertas ini memaparkan ekspresi tradisional berilhamkan seni dan kraf tangan, keajaiban alam semula jadi, flora dan fauna, serta ekonomi.

Wang kertas siri baharu ini turut mengandungi ciri-ciri keselamatan yang dipertingkat sejajar dengan kemajuan terkini dalam teknologi wang kertas. Ciri-ciri keselamatan wang kertas siri baharu ini termasuklah imej tanda bayang, tingkap pandang telus, potret tera air dengan piksel dan angka, benang keselamatan dengan warna berubah-ubah, benang kanta mikro, tanda pandang telus dan petak kilat berwarna untuk memudahkan orang ramai mengenalinya. Ciri keselamatan lain ialah pengenalpastian secara sentuhan untuk memudahkan golongan kurang upaya penglihatan untuk mengenali dan membezakan denominasi yang berlainan.

Bank Negara Malaysia juga mengeluarkan wang kertas peringatan bersempena dengan pengeluaran mata wang siri baharu ini. Tiga jenis set wang kertas peringatan yang akan dijual adalah seperti yang berikut:

 • Set 2 dalam 1 (denominasi RM1 dan RM5) - 500,000 set yang berharga RM15.00 setiap satu.

 • Set Individu (denominasi RM20) - 500,000 set yang berharga RM30.00 setiap satu.

 • Set Premium (denominasi RM1, RM5, RM10, RM20, RM50 dan RM100) - 50,000 set yang berharga RM300.00 setiap satu. Bagi setiap set ini, semua denominasi wang kertas akan mempunyai nombor siri yang sama.

Keterangan lanjut mengenai wang kertas terkandung dalam Lampiran I.

Reka Bentuk Wang Kertas


 • Bahagian Hadapan Wang Kertas

Semua denominasi wang kertas siri baharu ini mengekalkan potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang pertama, Tuanku Abdul Rahman ibni Tuanku Muhammad, bunga kebangsaan iaitu bunga raya Rosa-sinensis (dikenali sebagai Bunga Raya dalam kalangan penduduk tempatan), nilai muka pada wang kertas, perkataan 'Bank Negara Malaysia' sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan wang kertas dan corak tenunan tradisional iaitu songket sebagai latar belakang dan pada hujung wang kertas bagi menggambarkan tradisi kraf tangan dan tenunan di Malaysia. Ciri-ciri lain termasuklah pengenalpastian secara sentuhan bagi mereka yang kurang upaya penglihatan, dan potret tera air dengan piksel dan angka.

 • Bahagian Belakang Wang Kertas

Bahagian belakang setiap wang kertas memaparkan ciri-ciri alam semula jadi, tradisi, budaya, flora, fauna dan ekonomi, yang khusus bagi Malaysia. Wang kertas baharu ini juga mengekalkan logo Bank Negara Malaysia, nombor siri, tulisan Jawi dan corak tenunan songket pada bahagian belakang wang kertas.

 • Motif untuk setiap denominasi adalah seperti yang berikut:

Photobucket


Wang kertas baharu siri keempat ini adalah sah diperlakukan dan akan berada dalam edaran bersama-sama dengan wang kertas siri yang sedia ada. Siri yang sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur.

Bank Negara Malaysia sedang bekerjasama rapat dengan institusi kewangan, entiti perniagaan dan vendor yang mengendalikan mesin wang tunai untuk memastikan peralihan yang lancar kepada mata wang siri baharu ini. Vendor yang mengendalikan mesin wang tunai akan diberikan tempoh selama enam bulan untuk mengubah suai mesin mereka bagi memastikan wang kertas siri baharu ini mudah digunakan.

Lokasi Jualan

Wang kertas peringatan ini akan mula dijual pada 22 Disember 2011 di Ibu Pejabat Bank Negara Malaysia (BNMLINK) dan cawangan-cawangan di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kuching dan Kota Kinabalu.

Lampiran 1

Spesifikasi Wang Kertas Baharu Siri Keempat


Photobucket

Maklumat lengkap berkaitan wang baru ini boleh diperolehi di http://www.bnm.gov.my/microsites/2011/banknotes/index_bm.htm

Photobucket

Orang ramai boleh membeli wang kertas peringatan di kaunter mulai Khamis, 22 Disember 2011 di:

 1. BNMLINK (Laman Informasi Nasihat & Khidmat)
  Tingkat Bawah, Blok D
  Bank Negara Malaysia
  Jalan Dato' Onn
  50480 Kuala Lumpur, Malaysia

  No. Telefon : +603 2698 8044 / 9044 (Sambungan: 7417 / 7390)
  Masa : 9.00 pagi - 5.00 petang

 2. Pejabat Wilayah Bank Negara Malaysia di Pulau Pinang dan Johor Bahru.

 3. Cawangan Bank Negara Malaysia di Kuala Terengganu, Kuching dan Kota Kinabalu.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Baca juga artikel berkenaan dengan Duit Syiling Malaysia Siri Ketigasumber : http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=61&pg=69&ac=2374&lang=bm pada 21 Disember 2011 @ 08:30 p.m.
sumber : pelbagai blog peribadi, facebook dan google yang tidak sempat dinyatakan satu-persatu disini.
No comments:

Post a Comment