Wednesday, December 7, 2011

Taklimat Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

Selepas membaca halaman ini, semak juga bahan taklimat dari JPN Perak. Sila ke halaman berikut : http://cikgushamsudin.blogspot.com/2011/12/sistem-baru-perkhidmatan-awam-bahan.html untuk mengetahuinya.

~ Sila rujuk Cara Mengira Perpindahan Gaji Dari SMM ke SBPA untuk maklumat lanjut ~

Penantian terhangat oleh kira-kira 1.2 juta manusia abad ini ialah berkenaan Pekeliling Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang akan dilaksanakan bermula 1 Januari 2012. Pelbagai taklimat telah diadakan oleh agensi yang terlibat dan pelbagai ramalan tangga gaji juga telah disebarkan oleh para bloger.

Selain itu, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) juga sedikit sebanyak telah menyebarkan maklumat berkaitan SBPA di facebooknya (klik di sini)..

Antara maklumat yang disiarkan di facebook KPPA ialah seperti berikut:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Dibawah neh admin sertakan video taklimat SBPA oleh Presiden CUEPACS yang telah diadakan di UTHM, Batu Pahat, Johor. Durasi video ini ialah hampir 1 jam..

Info kat bawah neh pulak adalah info tak rasmi untuk golongan guru. Sumber dari facebook :

Photobucket

Pada 07 Disember 2011, KPPA telah melancarkan SBPA dan menyebarkan intipati SBPA seperti berikut :

Photobucket


Intipati Pelaksanaan Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

Dengan pelancaran ini, maka bermakna pekeliling berkaitan SBPA yang ditunggu-tunggu akan dikeluarkan di lawan web pada bila-bila masa sahaja. Seperti maklumat yang diperolehi, 8 Disember 2011 adalah tarikh permulaan pekeliling ini akan disebar luaskan. Sama-samalah kita nantikan pekeliling tersebut di laman web mulai 8 Disember 2011 (Khamis).

Hasil perkongsian pintar dengan kawan-kawan, laman web JPN Perak ada menyebarkan maklumat berkaitan SBPA. Tapi admin belum dapat download semuanya sebab talian internet yang sangat perlahan.

Photobucket

Klik di sini : Laman web JPN Perak


Maklumat terkini berkaitan SBPA akan admin kemas kini di blog ini.. sila layari blog ini dari masa ke semasa.


OK admin berjaya download bahan taklimat dari JPN Perak tersebut. Sila ke halaman berikut : http://cikgushamsudin.blogspot.com/2011/12/sistem-baru-perkhidmatan-awam-bahan.html untuk mengetahui berkaitan SBPA tersebut.

Berikut adalah paparan laman web JPA pada jam 12:00 a.m, 08 Disember 2011.


Pada 08 Disember 2011, jam 08:00 a.m, JPA telah menyiarkan pekeliling SBPA di laman webnya. Rujuk sini : pekeliling-sistem-baru-perkhidmatan

~ Sila rujuk Cara Mengira Perpindahan Gaji Dari SMM ke SBPA untuk maklumat lanjut ~


No comments:

Post a Comment