Sunday, January 15, 2012

Fokus Matematik UPSR : Kelemahan Murid

Subjek matematik merupakan subjek kritikal disemua sekolah terutama disekolah kebangsaan. Bagi sekolah SJK (C), subjek neh tidak begitu kritikal kerana ramai murid mereka boleh lulus dengan mudah. Namun, bagi sekolah SK terutama macam sekolah admin, subjek neh memang digeruni. Banyak faktor untuk mengaitkan hal ini hingga tak cukup masa dan ruang untuk mendebatkan isu neh.

Petang neh admin hanya nak kongsi 1 rajah dan 1 slide untuk maklumat semua.

Photobucket

Rajah di atas bukanlah rajah rasmi untuk pemarkahan dalam sistem UPSR tetapi berdasarkan pengalaman dan penilaian secara tidak rasmi. Neh admin dapat dari facebook - GROUPS JU@GC MATHS . Mungkin ianya berguna untuk cikgu-cikgu tahun 6 membuat strategi nanti.

Slide powerpoint kat bawah neh pula boleh dibaca dan menjadi bahan input berguna untuk semua. Fokus kepada keutamaan topik dan kemahiran dalam kertas soalan UPSR. Sumbernya ialah dari internet. Admin lupa plak url untuk bahan neh. Apa-apa pon terima kasih kepada individu / pihak yang kongsi bahan neh:

Fokus Matematik UPSR


Disini ada lagi bahan untuk panduan semua.


1 comment:

  1. penelitian saya mudah sahaja...kalau murid boleh berjaya mendapat 30 kertas 1, mereka pasti dapat A...secara langsungnya sesiapa yang boleh menjawab kertas satu 30 bermakna kertas dua adalah mainan mereka sahaja

    ReplyDelete