Thursday, January 12, 2012

Waktu Pendidikan Jasmani (PJ) Tidak Boleh Digabungkan Menjadi 1 Jam ?

Ada cikgu yang mempersoalkan susunan jadual waktu Pendidikan Jasmani / Pendidikan Jasmani & Pendidikan Kesihatan yang digabungkan menjadi 2 waktu secara berterusan iaitu 60 minit. Peruntukan waktu untuk PJ/PJPK ialah 60 waktu seminggu.

Berdasarkan pengalaman admin, memang pernah waktu PJ ini digabungkan menjadi 60 minit secara berterusan sehinggalah berlaku perubahan yang menjadikan waktu PJ ialah 30 minit + 30 minit yang diajar secara berasingan.

Ramai juga yang mempertikaikan perkara ini (perubahan menjadi 30+30 minit ini). Tertanya-tanya juga pekeliling apakah yang diikuti untuk menjadikan waktu ini dipecahkan.

Berdasarkan bual bicara melalui facebook, maka 2 pekeliling utama berkaitan waktu PJ ini telah dapat dicari iaitu seperti berikut:
5 comments:

 1. as salam nak tanya.....andai sessi pagi, adakah masa ke 4 ( 9.00 am - 9.30 am) tu masih sesuai untuk PJ?

  ReplyDelete
 2. yang tuh pentadbir atau pembuat jadual kena fikir secara logik dan munasabah. Setakat neh takder pekeliling kata hanya boleh gunakan waktu awal pagi je. Jika sekolah ada dewan yang boleh digunakan untuk PJ, buat PJ waktu 12 tengah hari pon bole. Tapi biasanya yang buat jadual akan cuba sebaik mungkin untuk awalkan masa PJ di waktu pagi. Tapi tempat saya neh ada jugak waktu PJ mula jam 9.15 ke 9.45. Waktu PJ haruslah sesuai juga dgn faktor lain seperti jika lepas makan, takkan ler nak PJ lompat sana sini..

  ReplyDelete
 3. bukan apa dalam keaddan masa macam tu.....kesian ngan kanak2....dah panas rasanya....apa2 pun tq atas jawapan yang diberi

  ReplyDelete
 4. Salam...skolah sy pj kul 12..slamber badak je diorg wat jdual waktu..mane tmpt sy bole ngadu or amik tindakan?

  ReplyDelete
 5. isu waktu PJ yang kurang sesuai perlu dibincangkan dengan GPK Kurikulum dan juga AJK jadual waktu... kalo waktu PJ tidak boleh dianjak ke awal waktu pagi, rasanya sesuai saja waktu tuh dijadikan waktu pendidikan kesihatan.. dengan harapan satu lagi waktu ialah diawal pagi...

  ReplyDelete