Saturday, November 29, 2014

Kemasukan Murid Bagi Program Pendidikan Asas Vokasional (PAV) Ke Tingkatan 1 Tahun 2015


Pendidikan Vokasional dalam Sistem Pendidikan Kebangsaan ditawarkan pada dua peringkat iaitu pada peringkat Pendidikan Asas Vokasional (PAV) dan peringkat Kolej Vokasional (KV).

Pendidikan Asas Vokasional (PAV) ditawarkan pada Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 di Sekolah Menengah Kebangsaan. Murid yang mengikuti program Pendidikan Asas Vokasional berpeluang mendapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) sehingga Tahap 2.

Murid juga akan diberi pendedahan kepada modul asas akademik. Nisbah komponen vokasional berbanding akademik dalam pendidikan asas vokasional adalah 70:30. Laporan Deskriptif PAV akan dikeluarkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM).

Untuk gambaran lebih jelas bolehlah membaca artikel di bawah :Pautan untuk permohonan online ialah :


Tarikh tutup pada 10 Disember 2014.
Antara maklumat yang diperlukan untuk mengisi permohonan ini ialah seperti paparan berikut:
Walau bagaimanapun, permohonan kemasukan ke PAV hendaklah dirujuk kepada Pejabat Pendidikan Daerah terutama untuk mendapatkan kursus yang ditawarkan dan bilangan tempat / bilangan murid yang boleh di ambil bagi sesuatu kemasukan. 

Antara maklumat lain berkaitan PAV adalah seperti berikut:

Bidang yang ditawarkan pula ialah seperti berikut:
(Sila klik pada gambar untuk lebih jelas)Pelajar di Tingkatan Satu akan diajar enam bidang asas vokasional antaranya kejuruteraan, pertanian dan ekonomi rumah tangga, manakala pengkhususan dalam 20 bidang pilihan boleh dibuat apabila berada di Tingkatan Dua. Melalui PAV juga, pelajar ditawarkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap dua apabila menamatkan pembelajaran Tingkatan Tiga sebelum boleh memilih sama ada mahu ke alam kerjaya atau menyambung pengajian di Giat Mara, Institut Latihan Perindustrian (ILP) atau Kolej Vokasional.

Maklumat tambahan boleh rujuk di laman web berikut : http://www.bptv.edu.my/v4/
No comments:

Post a Comment