Monday, September 28, 2015

Format dan Instrumen Contoh UPSR 2016

Seperti yang diketahui, murid tahun 6 pada tahun 2016 adalah ganerasi pertama mengikuti sistem KSSR dan menjadi murid pertama menjalani UPSR dengan format baru. 

Berikut adalah format dan contoh instrumen bagi UPSR mulai tahun 2016 seperti mana yang telah dikeluarkan oleh pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) di dalam laman webnya.

Pautan melalui LPM mungkin perlahan akibat kesesakan trafik. Sila ambil bahan di google drive seperti pautan di bawah.FORMAT MATA PELAJARAN
INSTRUMEN CONTOH

Pautan di atas adalah dari laman web LPM secara terus. Pautan mungkin mengalami kesesakan atau berubah mengikut penyelenggaraan laman web LPM yang diluar kawalan admin. 


Bahan juga boleh dimuat turun melalui Google Drive melalui pautan berikut :

(semua bahan ada di dalam google drive ini)

Berikut ialah julat gred yang baru untuk UPSR 2016 (Murid KSSR menggunakan julat ini)


Sila ke post berikut untuk maklumat lebih lengkap. Klik di sini
# format baru upsr, format upsr 2016, contoh soalan upsr 2016, soalan upsr 2016, contoh upsr 2016


7 comments:

 1. Salam cikgu klu ada soklan thn 4 n 5 berformat 2016 post ya nak copy ..tq

  ReplyDelete
 2. Sains dan Matematik (SK) dlm BM, BI atau dwibahasa tahun 2016?

  ReplyDelete
 3. Guru Besar kami memberitahu Tahun 1 dan Tahun 4 akan belajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris....Kenapa boleh jadi begini? Ada tak pekeliling untuk arahan ini.

  ReplyDelete
 4. Tahun 1 dan 4 dalam Bahasa Inggeris untuk tahun 2016 hanya sekolah rintis sahaja... bukan semua sekolah akan menggunakan BI

  ReplyDelete
  Replies
  1. Projek rintis macam ni nanti apabila segelintir pihak nampak berkesan dan terus nak bersetuju dilaksankan di semua sekolah...mangsa nya nanti anak2 kita...Inilah kelemahan KPM sikit2 nak ubah smapi bila nak maju..ini hanya pandangan saya sebagai seorang guru..

   Delete